Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

Τα φυτά πονάνε και η Γη είναι επίπεδη

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μόλις πας να τους μιλήσεις για την κακοποίηση των ζώων, απαντούν ότι και τα φυτά αισθάνονται πόνο. Δηλαδή, είτε μαχαιρώσεις γουρουνάκι είτε μαχαιρώσεις λαχανάκι δεν υπάρχει καμία διαφορά. Ίσως μας περάσει από το μυαλό πως είναι κάποιου είδους αστείο, αλλά έχω διαπιστώσει ότι πολλοί το πιστεύουν πραγματικά. Ισχύει όμως ότι τα φυτά υποφέρουν όπως τα ζώα; Και βέβαια όχι.

Αυτό το επιχείρημα είναι αντιεπιστημονικό, καθώς τα φυτά δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστημα για να αισθάνονται πόνο, φόβο, άγχος, λύπη, χαρά και ό, τι άλλο νιώθουν τα ζώα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι απαραίτητο για να είναι συναισθανόμενος ένας οργανισμός. Το ότι τα φυτά, οι μύκητες, τα πρώτιστα και τα βακτήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί, δεν σημαίνει ότι υποφέρουν. Μόνο τα ζώα υποφέρουν. Μη ξεχνάμε ότι και ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο, είναι ένα θηλαστικό. Πολλοί οργανισμοί έχουν αναπτύξει κάποιο τρόπο άμυνας, και διάφορα είδη φυτών στη φύση όταν δαγκωθούν από φυτοφάγο ζώο παράγουν τοξίνες που κάνουν τη γεύση τους πολύ δυσάρεστη. Μερικά μέσω ουσιών που απελευθερώνουν "δίνουν σήμα" στα κοντινά φυτά του είδους τους να παράγουν και εκείνα αυτές τις τοξίνες. Ούτε αυτό όμως αποτελεί απόδειξη ότι σκέφτονται και υποφέρουν. Αυτοί οι μηχανισμοί αναπτύχθηκαν στα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης των ειδών, και οι άμυνες που έχει ένας οργανισμός για να επιβιώσει το είδος του δεν σχετίζονται απαραίτητα με πόνο και συναισθήματα. Πάντως στα περισσότερα φυτά που τρώει ο άνθρωπος δεν παρατηρείται κάποιος ιδιαίτερος μηχανισμός.

Όσοι πιστεύουν ότι τα φυτά είναι ίσα με τα ζώα, θα ένιωθαν το ίδιο αν έβλεπαν έναν γδαρμένο σκύλο και ένα κομμένο καρπούζι; Δεν νομίζω. Άρα, αν η σύγκριση των σκύλων με τα φυτά τους φαίνεται περίεργη, τότε πρέπει να σταματήσουν να συγκρίνουν και τα υπόλοιπα ζώα με τα φυτά, καθώς δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα ζώα που έχουν μάθει να αγαπάνε και στα ζώα που έχουν μάθει να τρώνε.Είμαστε ετερότροφοι οργανισμοί, που σημαίνει ότι πρέπει να τρεφόμαστε με άλλους οργανισμούς για να επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να τρώμε πέτρες ούτε να κάνουμε φωτοσύνθεση. Έτσι ας επιλέξουμε να τρώμε φυτά, και όχι ζώα που από τα πρώτα λεπτά της ζωής τους στα εκτροφεία μέχρι τη δολοφονία τους στο σφαγείο υποφέρουν, φοβούνται, αγωνιούν και προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους, ή που πεθαίνουν από ασφυξία πάνω στα αλιευτικά (ναι, τα ψάρια είναι ζώα και αισθάνονται όπως τα θηλαστικά και τα πουλιά).

Όπως λέει και ο τίτλος, κάποιοι μπορεί να πουν και ότι η Γη είναι επίπεδη. Αυτό σημαίνει πως όντως είναι;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου