Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

Δεν είναι νηστεία, δεν είναι εμμονή με την υγιεινή διατροφή, δεν είναι μόδα.


Συχνά ακούμε ζωοφάγους να λένε πως ο βιγκανισμός είναι μόδα, θρησκεία, εμμονή με την υγιεινή διατροφή κλπ. Αυτό το λένε είτε από άγνοια, είτε στην προσπάθειά τους να μας απαξιώσουν. Αλλά κυρίως το δεύτερο.

Πολλοί ακόμα πιστεύουν πως ο βιγκανισμός συνδέεται με την αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Είναι γεγονός ότι μια ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή είναι πιο υγιεινή από την παμφαγική διατροφή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε βίγκαν για λόγους υγείας, και φυσικά μπορεί κάποιος να είναι βίγκαν και να καταναλώνει αλκοόλ ή να καπνίζει*. Επίσης, όντως υπάρχουν άνθρωποι κυρίως στην Ασία που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή για θρησκευτικούς λόγους, αλλά δεν μπορούμε να λέμε πως ο αγώνας για την απελευθέρωση των ζώων είναι θρησκεία επειδή μπορεί να υπάρχει κάποια θρησκεία που απαγορεύει την κατανάλωση ορισμένων ειδών ζώων ή γενικά της σάρκας. Τέλος, είναι απλά γελοίο να χαρακτηρίζεται ένα κίνημα "μόδα", επειδή σε κάποιους δεν αρέσει να ακούνε ότι μέσω της διατροφής τους προκαλούν πόνο και δυστυχία στα ζώα.

Γινόμαστε βίγκαν διότι πιστεύουμε πως δεν πρέπει να υποφέρουν άλλοι για τη δική μας ευχαρίστηση, και είμαστε ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση. Δεν ακολουθούμε καμία μόδα, δεν είμαστε κάποια θρησκευτική ομάδα, δεν νηστεύουμε, ούτε το κάνουμε όλοι για λόγους υγείας.

Ο βιγκανισμός δεν είναι μόδα, γιατί η δικαιοσύνη δεν είναι μόδα.

*Κάποιοι βίγκαν αποφεύγουν πολλές μάρκες τσιγάρων, διότι κάνουν πειράματα σε πιθήκους και άλλα ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου